Срђан Ного

ЗАШТО ИЗЈАВА?

Народ Србије је толико изваран и излаган да никоме више не верује. За последњих 30 година на власти су се измењале све политичке опције, сви су били у међусобним коалицијама, обећавали куле и градове, али ништа се није мењало, политика је остајала иста, само је било све горе и горе, и издаја и корупција су прогресивно расли. Недоследност је карактеристика српских политичара. Безброј је примера да су пред изборе обећавали грађанима једну политику, а после избора спроводили супротно, или да су најстрашније оптуживали једни друге, да би после месец – два правили коалиције, или да политичари причају једно, а после пар месеци причају потпуно супротно. Колико опозиционара је претило политичарима на власти, носило им робијашка одела, оптуживали их за најтежа кривична дела, а нико није процесуиран нити је завршио у затвору.

За све то време држава је потпуно опљачкана и уништена, криминал, корупција и издаја иду до неслућених размера, народ је обесправљен и осиромашен, а политичари и јавни функционери су се енормно обогатили. Не само да нико није одговарао, него су мање-више сви и даље актуелни на својим позицијама, и без икаквог стида и одговорности причају шта им падне на памет, покушавајући и даље да обмањују грађане. Логично је зашто народ нема поверење нити у једну политичку странку или појединца.

Идентична ствар је и са јавним функционерима и службеницима. Судије и тужиоци су постали независни од закона и народа, и уместо да примењују закон они га тумаче како им одговара, у зависности од тога ко је странка у поступку, колико је моћна и колико има новца. Правосуђе је највећи канцер Србије, и чак 90% грађана је незадовољно његовим радом. Исто је и са осталим државним институцијама. Полицајци и радници служби безбедности мисле да закон њих не обавезује, катастар је легло криминала, пореска управа селективно ради свој посао, јавна предузећа су партијски плен власти, те не треба да нас чуди што онда запослени у јавним предузећима и општинама имају обавезу учешћа на страначким митинзима и акцијама, а до посла се долази само преко политичке везе. Чак се и запослени на шалтерима бројних институција и локалних самоуправа понашају као да је то њихова приватна имовина. Сви руководиоци, без страха од санкције, издају незаконите налоге које службеници спроводе. Толико су се осилили да свој криминал више и не крију.

Нема државе без народа. Постоје народи који немају своју државу, чак смо и вековима били без државе. Народ је направио државе као најбољи облик да оствари и заштити своје интересе, и то је основна улога државе. Држава припада народу, и народ бира људе који треба да управљају том државом у најбољем интересу народа. Носилац суверености је народ (члан 2. Устава Србије), а народ врши суверену власт преко изабраних представника. Међутим у Србији је обрнута ситуација. Они које смо МИ БИРАЛИ да управљају НАШОМ државом у НАШЕМ интересу, понашају се као да су они власници наше државе, и раде све против нашег интереса. То је потпуно шизофрена и неодржива ситуација.

Ми морамо да вратимо поверење, ону елементарну ствар. Код нас је толико то нарушено, да ми више не верујемо никоме ништа. Кад одете у продавницу, па питате јел свеже месо, он каже јесте, ви кажете пу ал’ ме лаже. Дотле је дошло. Треба да се врати оно људско, да реч важи. Како се то постиже у овом стању? Најсложенији проблем обично има једноставно решење. Потребан нам је институт који ће обавезати све политичаре, кандидате за јавне функције, јавне функционере и државне службенике да свој посао раде у интересу власника државе – народа. Тај институт је ИЗЈАВА, где би поменути под пуном материјалном, кривичном и моралном одговорношћу гарантовали своју политику, предизборни програм и обећања, свој рад и резултате. Институт Изјаве враћа власт и моћ у руке носиоца суверености – народа.

Да исправимо ове аномалије, и вратимо поверење, можемо само ако уведемо гаранције. Кад идете код доктора, прво се распитате ко је добар лекар за то што вам треба. Или код мајстора за ауто. Па га питате за прогнозе, да ли он гарантује. Зато идете у овлашћени сервис. Имате гаранцију ако се нешто деси, знате ко ће да одговара за штету и урађен посао.

Увођење обавезне изјаве смртно плаши све политичаре.

Е тако и код политичара. Дајте прво да ми знамо за шта сте ви. Изјасните се о свим битним питањима, како ви видите проблеме и како бисте решили. И чиме ви то гарантујете. Основна ствар. Напишете шта ћете да урадите, у ком року, и гарантујете и морално, материјално и кривично, па то оверите и објавите. Па да грађани знају, и на основу најбоље понуде бирају. Али тада имају институт који им гарантује да ће заиста добити то што су изабрали. Уколико би одступили од гарантоване политике, или не би испоштовали рокове, аутоматски би на основу изјаве били смењени, и процесуирани. Изјава има форму споразума о признању кривице. Да би заживела у пуном обиму, потребно је изменити Устав, неколико закона и увести ново кривично дело Обмањивање бирача.

Увођење обавезне изјаве смртно плаши све политичаре. Преваранти и лажови биће спремни да се закуну у све, али никад неће потписати обавезу, јер знају шта то значи. Свако ко неће да потпише изјаву је обичан лажов и преварант. Ствар је проста, све што сада причају политичари, само треба да ставе на папир, гарантују и овере. Али они ће пре одсећи руку него то урадити. Од народа се стално тражи да потпише разне изјаве. Поставите ствари овако. Да ли би сте позајмили новац некоме без потписане признанице? Кредит у банци не можете узети на мајке ми, ако нисте потписали уговор, и дали средства обезбеђења. Да ли бисте дали новац за стан, без закљученог уговора, продавцу који вам само опише стан, али вам га не покаже, нити вам покаже папире од стана, или бисте тражили да видите стан, видите папире и потпишете уговор. По нашим законима сви смо донори органа, осим ако нисмо потписали изјаву да не желимо да будемо. Када дете разведених родитеља иде са једним родитељем у иностранство, други родитељ треба да потпише изјаву којом даје сагласност.

Наши политичари потписују изјаве, али не своме народу, него разним центрима моћи. Тако је Ана Брнабић као службеник УСАИД –а потписала да њој предност имају амерички закони у односу на српске. Александар Вучић је почетком септембра потписао у Вашингтону изјаву Доналду Трампу. Пред председничке изборе 2017. потписао је 9 бланко изјава Владимиру Путину. Сви наши политичари су потписивали изјаве Сорошу, глобалистима, страним службама, мултинационалним компанијама и тајним друштвима, зарад доласка на власт и подршке. Једино не желе никад да се обавежу народу. Знају сви да је то крај. Њихове газде знају да онда изјаве које су њима потписали не вреде, и да више не могу да лажу и обмањују народ.

У Србији се политика свела на то ко боље лаже и превари више људи тим лажима тај је успешнији. И увек је задатак како преварити патриоте, што је и логично јер је 80% Србије патриотски опредељено. Зато имамо рецимо пример СНС, који је као опозиција обећавао да ће поништити све што је власт Демократске странке договорила у Бриселу везано за Косово и Метохију, и да ће процесуирати одговорне, а када су дошли на власт они су урадили све супротно – закључили противуставни Бриселски споразум, који је класичан акт издаје. Да је тада постојала изјава то не би било могуће, односно истог момента би сви са листе СНС који су то потписали и за то гласали били ухапшени а споразум аутоматски поништен.

Народ се пита и ми имамо моћ. Политичари се нама обраћају за помоћ, односно долазе код нас по моћ. Наш глас њима даје моћ. Али тај глас, та моћ је дата условно, за тачно оно што је народу обећано, и политичари су дужни да то спроведу у року који су сами навели. Као специјално пуномоћје које дате адвокату за заступање, тако уз постојање изјаве ваш глас је тачно дат за баш ту политику, и онда су политичару везане руке да мора ту политику да спроводи. Изјавом враћамо моћ у наше руке, и поново успостављамо контролу над нашом државом и нашим животима. Изјава је заштита свим запосленим у државном апарату, и свим функционерима да више нико неће моћи да их уцењује и наређује им да раде супротно закону. Погледајте њен значај на актуелном примеру америчких избора. Изјава ће спасити Трампа. Преко 800 потписаних изјава сведока који ће на суду сведочити о изборној крађи ће доказати да су избори покрадени и да је Трамп победник.

Није битно које сте политичке опције, нити коме дајете глас. Сви желите да се баш та ваша политика за коју сте се определили и спроведе. Изјава то омогућава. Зато је интерес сваког појединца да се она уведе у наш Устав и законе. Изјава ће свакако заживети, а само од нас зависи колико брзо. Што пре то боље.