Срђан Ного

Свака неправда има своје име и презиме

Без именовања оних који чине кривична дела, борба је јалова и недефинисана - свака неправда има своје име и презиме.
Share on facebook
подели
Share on twitter
твитуј
Share on email
пошаљи

У време масовних грађанских протеста пре две године Срђан Ного упамћен је као онај ко је на протесте донео вешала, што је постала највећа сензација протеста. Оно што ни медији нити политичари који су тада гласно осуђивали овај његов потез нису желели да виде нити да спомену била је чињеница да су та иста вешала служила пре свега да, као упадљива порука и симбол, скрену пажњу на проблеме у којима се налазимо и смисао протеста како га је Срђан Ного дефинисао, што је и објавио у свом ауторском тексту од деветог марта 2019.

Време је показало да је свака реч у овом тексту тачна. Да би били успешни, протести више не смеју представљати промоцију превазиђених политичких опција већ морају имати конкретне захтеве и циљеве, јер свака неправда има име и презиме и тражи конкретну одговорност и казну.

Ово је текст који је Срђан Ного објавио 9. марта 2019.

,,Свако ко је изашао на протесте претходних недеља широм Србије, изашао је зато што је незадовољан стањем у Србији и зато што је притиснут проблемима. Да ли су то мале плате и пензије, катастрофално правосуђе и велика неправда, отворена пљачка од стране државе, банака, извршитеља, или је разлог чињеница да су му најмилији отишли широм света у потрази за послом и нормалнијим животом. Људи су притиснути висином инфостана, порезима, акцизама, казнама, немогућношћу враћања кредита (нарочито екстремне пљачке путем кредита индексираног у швајцарским францима), немогућношћу да обезбеде квалитетно здравствено лечење, ерозијом образовног система, уништавањем ресурса од којих им зависи живот, као што је уништавање река изградњом мини хидроелектрана…

Као државу и народ уби нас криминал, корупција и издаја на највишем нивоу. Сваки од 4,5 милиона грађана који се још увек нису прикључили протестима су такође притиснути истим овим проблемима. Свима нама је потребно да се ти проблеми реше, и то што хитније, као и да они који су кршили закон и чинили неправду одговарају. Зато морамо учинити побројане проблеме видљивијим, а протесте конкретнијим. Свако од нас треба да понесе транспарент на коме би истакао проблеме који га притискају и за које захтева да се реше.
Такође, и они који још не учествују у протестима могу своје захтеве за решавање проблема да истакну на друштвеним мрежама – фејсбуку, твитеру, инстаграму.

Нама не треба никакав Уговор са народом, и сличне форе, где нам се даје понуда која је пре свега фокусирана на гостовања опозиције у медијима, нама треба решавање проблема и промена система који нас пљачка и уништава. Уместо некаквих понуда, ми тражимо одговор на наш захтев да се реше проблеми који нас притискају и због којих шетамо, и од политичара тражимо одговор како виде решење тих проблема, и у ком року, као и давање чврстих гаранција за испуњење. Не пролази варијанта „обећавам, верујте ми на реч“, већ реалне и чврсте писане гаранције за сваку конкретно дефинисану ствар, унапред потписана и оверена јавно објављена и свима доступна оставка у случају непоштовања програма и рокова, као и пуна морална, материјална и кривична одговорност. У том правцу треба и конкретизовати протесте.

Улазимо у пети месец протеста и време је да будемо конкретнији. Замислите да смо се упутили испред седишта коморе извршитеља, са поименице побројаним извршитељима и њиховим кривичним делима. Или да смо ишли пред Народну банку са захтевом да се спрече банке у отимању од грађана и привреде, или пред зграду Врховног касационог суда, са конкретним илустрацијама катастрофалног стања у правосуђу и поименице побројаним судијама и тужиоцима, са захтевима да се коначно суди по закону, или да смо отишли на Стару планину и решили проблем са мини хидроелектранама.

Тако се мењају ствари, јер би шрафови који држе систем попустили пред притисцима десетина хиљада демонстраната и извлачењем на светло дана њиховог лика и дела. Тако би се протести конкретизовали и привукле нове масе људи који сада остају код куће. Тако мењамо систем и враћамо државу у своје руке. А то је циљ. Да се промени систем, а не да он остаје исти а да се прерасподеле међусобни талови. Зато позивам све вас који учествујете у протестима широм Србије да понесете транспаренте са захтевима који вас тиште и именујете оне који крше закон и чине неправду поименце. Позивам и све оне на друштвеним мрежама да поделе проблеме који их притискају и именују све оне који чине неправду и кривична дела. То су разлози наших протеста, то су наши захтеви политичарима и то је пут ка конкретизацији протеста.”

У Београду
09.03.2019.године Срђан Ного

Share on facebook
подели
Share on twitter
твитуј
Share on email
копирај

ОСТАЛЕ ВЕСТИ

Зашто је ухапшен Дарко Шарић?

Таман кад је Вучић помислио да је затворио суђење Беливуку, долази до обрта – Веља Невоља и Марко Миљковић могу да постану сведоци сарадници у поступку против Дарка Шарића.

ДЕТАЉНИЈЕ »

Докази коруптивних веза судова, државних органа и банака

Поводом скандалозног и противзаконитог става Врховног касационог суда (ВКС) поводом уговарања и наплате трошка обраде кредита и уговарања премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК) као обавезе корисника кредита, подсећамо јавност на излагања Срђана Нога у Народној скупштини…

ДЕТАЉНИЈЕ »

Нова емисија: Борџије на Андрићевом венцу

Насловне стране 6 режимских дневних новина преносе изјаву Саше Јанковића да му је, наводно, један инострани званичник својевремено рекао за план да се Вучић отрује. Погледајте ову емисију, јер тако можете да разумете процесе који се дешавају, и да спречите да вас медији обману.

ДЕТАЉНИЈЕ »

Tужилац који је водио поступак по проналаску тела Владимира Цвијана је Весна Петровић

Весна Петровић је била тужилац Првог Основног јавног тужилаштва и Београду, и водила је случај Иве Бодрожић. Случај је решила тако што је “констатовала” да Хајат нема снимке камере. Иначе, и за Аркана, и за Кнелета, и за Иву Бодрожић, и за многе друге спорне ситуације по хотелима, увек је било исто образложење. Камере нису радиле, али снимци постоје.

ДЕТАЉНИЈЕ »
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan